Nieuwe sorteerregels PMD in Hamme

In de PMD-zak mochten enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij.

Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folie mag je vanaf nu allemaal in dezelfde blauwe zak sorteren. Alles samen goed voor gemiddeld ongeveer 8 kg minder restafval per inwoner per jaar. Een goede zaak voor het milieu én jouw portemonnee.

 

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol PMD-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude blauwe zakken blijven onbeperkt geldig. Vanaf april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten waar je nu ook jouw blauwe PMD-zakken koopt. Ook aan de inzameling verandert er niets. Je mag de blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger.

Opgelet: wel in Hamme, niet in alle gemeenten

De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd over heel het land. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven, enz.. Het is dus niet omdat in Hamme de nieuwe sorteerregels gelden, dat dat ook in een buurgemeente of op jouw werk het geval zal zijn.

Volg de afvalkalender

Zet je afval enkel op het juiste moment buiten, volg daarvoor stipt de afvalkalender. De gratis app 'Recycle' voor telefoon of tablet geeft je automatisch een herinnering. Een niet opgehaalde zak haal je weer binnen. Alvast bedankt om bij te dragen aan een fijne buurt! 

 

Meer info:
www.denieuweblauwezak.be en www.betersorteren.be/nl